wanneer ontstaat legionella

Wanneer ontstaat legionella?

In dit artikel gaan we in op de vraag wanneer ontstaat legionella. Maar wat is legionella, wat kunnen de gevolgen voor mensen zijn en waarom is de vraag boven dit artikel dus belangrijk? Maar ook: hoe raken mensen besmet?

Wat is legionella en wat zijn de gevaren

Legionella is een bacterie, waarvan de wetenschappelijke naam Legionella pneumophila is. Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte legionellose, ook wel de veteranenziekte genoemd. Dat een ernstige vorm van longontsteking, die dodelijk kan zijn. Van de mensen die deze ziekte krijgen, dat zijn er gemiddeld zo’n 500 per jaar, is de kans op overlijden tussen de 5 en 25 procent. De Legionella kan ook een lichtere ziekte veroorzaken, die legionellagriep wordt genoemd. Het is dus belangrijk om te weten wanneer de Legionella ontstaat.wanneer ontstaat legionella

Wanneer vormt zich legionella

De legionella gedijt in water met een temperatuur tussen 25 en 45 graden Celsius. Boven de 55 graden Celsius gaat de bacterie dood. In huis wordt de opwarming tot 25 a 46 graden vaak veroorzaakt doordat een leiding met drinkwater tegen een leiding aanligt met warm water. Dat kan zijn water voor in de badkamer en keuken, of de centrale verwarming, inclusief vloerverwarming. Een andere mogelijkheid is, dat het nogal warm wordt in de meterkast, als deze ook als opbergruimte wordt gebruikt en er dan niet genoeg ventilatie meer is. Als het drinkwater dan enige tijd niet stroomt, warmt dat op en kan de temperatuur krijgen waarin de legionella begint te groeien.

Hoe raken mensen besmet met legionella

Mensen krijgen de legionellabacterie binnen door kleine waterdruppels, zoals die zich vormen bij het douchen, besmet met de bacterie in te ademen. Zo komt de legionellabacterie in de longen terecht en kunnen de klachten zich gaan vertonen. Om een misverstand te voorkomen, mensen krijgen niet de veteranenziekte door besmet water te drinken. Iemand met de ziekte kan die niet overdragen op andere mensen. Daarentegen bestaat het vermoeden dat opspattend regenwater de ziekte kan veroorzaken.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.