Stilstaan bij wat we hebben

Stilstaan bij wat we hebben

Het kan altijd mooier, beter en groter. Een groter huis, een betere baan, meer geld, nieuwe kleding of een nieuwe telefoon. Vrijwel dag en nacht zijn we bezig met het nadenken over wat we niet hebben maar wat we wel willen. En natuurlijk is dit ergens een goed iets. Als je een doel hebt waar je naartoe werkt, ben je ook gemotiveerd om daarvoor te werken. Maar soms zien we door al die dingen die we willen niet meer wat we eigenlijk al hebben. Denk aan iets eenvoudigs als lampen, of luxe LED inbouwspots van INTOLED in onze net zo luxe keuken. In veel landen hebben ze nauwelijks of geen toegang tot elektriciteit. Wij hoeven ons nooit zorgen te maken over of we wel of niet in het donker zitten, zelfs al stijgt de energierekening.

Leer om dankbaarder te leven

Genoeg eten in de supermarkten, stromend water uit de kraan en een dak boven ons hoofd. Veel mensen, zelfs in Nederland, kunnen zich dit niet veroorloven. Simpelweg de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Vrije verkiezingen om te stemmen op de politicus die wij goed vinden. Een goede basis gezondheidsverzekering. Zoveel dingen waar we ons dagelijks niet van bewust zijn. Natuurlijk zijn er dingen waarover je kan en mag klagen. Natuurlijk gaat het soms niet even goed en je hoeft ook niet elke dag dankbaar te zijn voor je boterham met kaas. Toch kan die dankbare levenshouding ons wel helpen. Allereerst omdat je daardoor minder gefocust bent op wat je nog allemaal wilt en meer denkt aan wat je al hebt. Als je stilstaan bij wat je al hebt kan dat helpen vrolijker te zijn en positiever in het leven te staan.

Stop met altijd maar doorrennen

Het is goed om doelen te stellen voor jezelf en daar ook mee bezig te zijn. Maar soms zijn we door die doelen alleen maar aan het rennen. Elke dag werken, s’ avonds laat nog doorgaan, geen tijd nemen voor leuke dingen, geen geld meer uitgeven aan goede doelen… Soms ben je zo gefocust op die luxe nieuwe keuken met die LED inbouwspots, dat je geen oog meer hebt voor wat je al hebt. Soms kun je je energie veel beter inzetten om wat gezelligs samen met iemand te doen, te genieten van de keuken die je al hebt of om te zien naar iemand anders. Het leven is niet één groot feest, en sommige mensen hebben het ook echt niet makkelijk. Toch maakt de instelling die je hebt wel uit hoe groot je het feest maakt.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.