Groendak

Een groen dak heeft vele voordelen, zowel uit economisch, milieu- als sociaal oogpunt. Met een groendak kunt u de stroom van regenwater reguleren, de lucht zuiveren, de temperatuur van het buiten- en binnenmilieu verlagen, energie besparen en de biodiversiteit in de stad stimuleren.

 

Groene daken zijn ook een belangrijk element van een architectuur die klaar is om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Bovendien heeft een groene omgeving een veel positiever effect op de stemming dan het grijs van onze steden. Lees verder om alle voordelen van een groen dak te ontdekken.

 

Regenwater regulering

 

Een groendak heeft het vermogen om regenwater vast te houden, dankzij de natuurlijke absorptie door planten en de waterretentie van het substraat en de drainagelaag. De toevoer van regenwater naar het rioolstelsel wordt daardoor verminderd en het water wordt gezuiverd.

 

Een deel van het water wordt ook door verdamping van de planten afgevoerd. Deze mechanismen helpen de grondwaterspiegel te stabiliseren, verminderen de impact van hevigere regenval op het rioleringssysteem en verminderen het risico op overstromingen.

 

Luchtzuivering

 

Groendak Planten filteren fijne deeltjes uit de lucht en zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Een groen dak levert dus een belangrijke bijdrage aan de luchtzuivering.

 

Verlaging van de temperaturen

 

Planten hebben het vermogen om zonlicht te absorberen. Het resultaat is een koeler en aangenamer klimaat. In het gebouw is er minder behoefte aan airconditioning, wat energie bespaart.

 

Niet alleen dat, maar ook het klimaat in de omgeving van het gebouw en de temperatuur van de stedelijke omgeving in het algemeen worden door dit gunstige effect beïnvloed. Over het geheel genomen kan de temperatuurdaling in de stedelijke context tot 3°C bedragen.

 

Verhoogde efficiëntie van fotovoltaïsche systemen

 

Een groendak verlaagt de temperatuur van het dak. Op een koeler dak werken fotovoltaïsche systemen efficiënter en dalen de kosten van de elektriciteitsvoorziening.

 

Vermindering van de geluidsoverlast binnen en buiten het gebouw

 

Een groendak vormt een echte akoestische barrière voor het gebouw. Het is namelijk in staat geluid te absorberen en zo zowel binnen als buiten het gebouw een stillere omgeving te creëren.

 

Verlengde levensduur van het dak

 

Een groendak beschermt de structuur tegen externe factoren zoals zon, regen, wind en temperatuurschommelingen. Het resultaat is een dak dat twee of drie keer zo lang meegaat, tot wel 60 jaar en meer.

 

Grotere biodiversiteit

 

Om een groendak te creëren, worden verschillende soorten Sedum gebruikt, gecombineerd met kruiden en waardplanten. Dit creëert de ideale habitat voor vogels, vlinders en insecten, vooral in stedelijke contexten die worden gekenmerkt door beton en asfalt.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.